Υπνική Άπνοια – Τι είναι; Συμπτώματα, διάγνωση & θεραπεία

Υπνική Άπνοια – Τι είναι; Συμπτώματα, διάγνωση & θεραπεία

Τι είναι;

Το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας είναι μια σοβαρή και δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση για τον πάσχοντα. Με τον όρο Άπνοια στον ύπνο εννοούμε κάθε διακοπή της αναπνοής κατά τον ύπνο που να έχει  διάρκεια ίση ή μεγαλύτερη από 10 δευτερόλεπτα. Κάποιες φορές η διακοπή της ροής αέρα μπορεί να μην είναι πλήρης και  αυτό  χαρακτηρίζεται ως Υπόνοια. Επίσης οι άπνοιες διακρίνονται σε αποφρακτικές, κεντρικές ή μικτού τύπου.

Το κάθε επεισόδιο άπνοιας  προκαλεί ασφυκτικά φαινόμενα με πτώση του κορεσμού της αιμοσφαιρίνης σε οξυγόνο, ηλεκτροεγκεφαλογραφική αφύπνιση και επακόλουθη καρδιαγγειακή διέγερση με ταχυπαλμία και υπερτασικές αιχμές. Ο κατακερματισμός του ύπνου σε ασθενείς που εμφανίζουν συνήθως πάνω από 15 τέτοια επεισόδια  ανα ώρα ύπνου, οδηγεί σε ποικίλα νευροβιολογικά, καρδιαγγειακά και μεταβολικά συμπτώματα.

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα του συνδρόμου της υπνικης απνοιας :

  • Επεισόδια διακοπής της αναπνοής κατά τον ύπνο που γίνονται αντιληπτά από τους οικείους του πάσχοντα. Δυνατό ροχαλητό που διακόπτεται απότομα και ξαναρχίζει μετά από παύση αρκετών δευτερολέπτων.
  • Πρωινή κούραση, αίσθημα ότι ο ύπνος δεν ήταν ικανοποιητικός.
  • Σημαντική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Μείωση της ικανότητας συγκέντρωσης, διαταραχή μνήμης.
  • Παρενέργειες από την ψυχική σφαίρα με ευερεθιστότητα- εκνευρισμό, άγχος, κατάθλιψη.
  • Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.
  • Πρωινή ξηροστομία, φαρυγγαλγία ή κεφαλαλγία
  • Αύξηση σωματικού βάρους, κεντρική παχυσαρκία
  • Καρδιαγγειακά συμβάματα με εγκατάσταση αρτηριακής υπέρτασης, αρρυθμίες – κολπική μαρμαρυγή, Εγκεφαλικό Επεισόδιο, Οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του συνδρόμου λόγω των μακροπρόθεσμων επιπλοκών  στην υγεία αλλά την κοινωνική ζωή του ασθενούς. Η υπνηλία για παράδειγμα μπορεί να είναι αιτία για σοβαρά ατυχήματα σε άτομα που καλούνται να οδηγήσουν, η μείωση της απόδοσης στον χώρο εργασίας δύναται να στερήσει την δυνατότητα επαγγελματικής ανέλιξης.

Πως γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου υπνικής άπνοιας?

Η συμβολή του πνευμονολόγου είναι πολύ σημαντική. Αρχικά γίνεται έλεγχος της αναπνευστικής λειτουργίας με λήψη λεπτομερούς ιστορικού, κλινική εξέταση και σπιρομέτρηση. Εν συνεχεία προγραμματίζεται η εξεταση της ΜελέτηςΎπνου, μέσω της οποίας γίνεται η διάγνωση και ελέγχεται η βαρύτητα του συνδρόμου. Για την μελέτη απαιτείται καταγραφή πολλών παραμέτρων όπως ο κορεσμός, οι αναπνευστικές κινήσεις, ο καρδιακός ρυθμός κατά την διάρκεια του ύπνου. Η Μελέτη Ύπνου απαιτεί ειδικό πολυκαταγραφικό μηχάνημα το οποίο θα εφαρμοσθεί στον ασθενή κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Πως αντιμετωπίζεται η Υπνική Άπνοια?

Χρειάζεται μια πολυπαραγοντική προσέγγιση

  • Φυσικός τρόπος βελτίωσης του συνδρόμου είναι η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους. Η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αιτιολογικούς παράγοντες για την εμφάνιση του συνδρόμου.
  • Διακοπή καπνίσματος.
  • Αποφυγή αλκοόλ πριν τον ύπνο.
  • Αποφυγή μεγάλων γευμάτων πριν τον ύπνο.
  • Ο ύπνος στο πλάι μπορεί να βοηθήσει.
    Όταν κοιμόμαστε ανάσκελα, η επίδραση της βαρύτητας στους μυς του φάρυγγα επιδεινώνει την απόφραξη. Ο ύπνος στο πλάι μπορεί να βοηθήσει τον αεραγωγό να παραμείνει ανοικτός. Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρακολουθούμε την στάση του σώματος μας κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα μεγάλο μαξιλάρι πίσω από την πλάτη μας, ώστε να μας βοηθήσει να παραμείνουμε σε πλάγια θέση.
  • Χρήση μάσκας συνεχούς θετικής πίεσης κατά τον ύπνο. (C PAP). Η συνεχής θετική πίεση του αέρα αποτρέπει την απόφραξη των αεραγωγών και είναι η πιο συχνή θεραπεία σε ενήλικες με μέτρια ως και σοβαρή Αποφρακτική Υπνική Άπνοια.

 

 

 Κλείστε το ραντεβού σας στο 2155515096