Ιατρείο Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα και Παρακολούθησης Μονήρους Όζου Πνεύμονα

Ιατρείο Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα και Παρακολούθησης Μονήρους Όζου Πνεύμονα

Η Β΄ Ογκολογική κλινική του ΙΑΣΩ Γενική Κλινική στο πλαίσιο της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης δημιουργεί εξειδικευμένο  Ιατρείο Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα (Lung Cancer Screening) και Παρακολούθησης Μονήρους Όζου Πνεύμονα (SPN).

Σε ένα ιατροτεχνολογικά υπερσύγχρονο περιβάλλον  και σε συνεργασία με Πνευμονολόγους, Επεμβατικούς  Ακτινολόγους και Θωρακοχειρουργούς, δημιουργήθηκε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρακολούθησης των ατόμων υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου πνεύμονα.

Πρωτεύουσας σημασίας είναι η πρόληψη  του καρκίνου του πνεύμονα και σημαντικό όπλο σε αυτή την προσπάθεια είναι η αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής ακτινοβολίας (Low Dose CT) που έχει εισαχθεί επίσημα στο screening. Ο εξεταζόμενος ωφελείται από τον ενδελεχή έλεγχο των πνευμόνων του λαμβάνοντας την μικρότερη δυνατή ακτινοβολία, προσεγγίζοντας εκείνη της απλής ακτινογραφίας θώρακος. Τα ευρήματα και η σημαντικότητα τους και πάλι αξιολογούνται με σύνθετη διαδικασία από εξειδικευμένο ιατρό.

Προτεραιότητα του ιατρείου  είναι η σφαιρική ενημέρωση των ενεργών αλλά και τέως καπνιστών και η κατανόηση της αναγκαιότητας παρακολούθησης, παρά την απουσία συμπτωμάτων. Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες και τις απαιτήσεις της εποχής μας.

Μονήρης Πνευμονικός Όζος

Η ανεύρεση οζιδιακής σκίασης (Solitary Pulmonary Nodule) στον πνεύμονα ατόμων με ιστορικό καπνιστικής συνήθειας είναι συχνή μετά και την εισαγωγή της LDCT στο screening. Πρόκειται για την  παρουσία βλάβης μικρότερης των 3 εκατοστών που παραμένει ασυμπτωμτική και αποτελεί τυχαίο εύρημα του προληπτικού ελέγχου. Η διαπίστωση τέτοιων σκιάσεων είναι συχνή και η εκτίμηση τους πολύπλοκη και απαραίτητη για τον αποκλεισμό της πιθανότητας εξέλιξης προς κακοήθεια. Η πρώιμη παρέμβαση με χειρουργείο σε μια τέτοια ύποπτη βλάβη αποτελεί ίαση και διασφαλίζει την καλή ποιότητα ζωής.

 

Στελέχωση:

Στυλιανός Γιασσάς, Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθυντής Β΄ Ογκολογικής Κλινικής ΙΑΣΩ Γενική Κλινική

Αγγελική Λαζαράτου, ΜD, MSc, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Συνεργάτης Β΄ Ογκολογικής Κλινικής ΙΑΣΩ Γενική Κλινική

 

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, 17:00 – 20:00.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 6185215, 210 6184485