Εμβόλια | Πόσο ασφαλή είναι τελικά;

Εμβόλια | Πόσο ασφαλή είναι τελικά;

Τί γνωρίζετε για τα εμβόλια;

Tα εμβόλια είναι ένας απλός , ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος να προστατευτούμε  από σοβαρές ασθένειες πριν ακόμη έρθουμε σε επαφή με αυτές!

Τα εμβόλια εισάγουν στον οργανισμό ανενεργά τμήματα των ιών, είτε μικροβίων ή σπανιότερα τεχνητά εξασθενημένους μικοοργανισμούς . Η επαφή με το ανοσοποιητικό μας θα ενεργοποιήσει την παραγωγή ειδικών αντισωμάτων, ακριβώς όπως θα συνέβαινε στην πραγματική λοίμωξη! Στον εμβολιασμό όμως υπάρχει επαρκής χρόνος για την δημιουργία  του οπλοστασίου αντισωμάτων, χρόνος ο οποίος διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Στην περίπτωση ενός βραδέως ανταποκρινόμενου ανοσοποιητικού συστήματος, ακόμη κ λίγες μέρες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δυσμενή έκβαση της νόσου..  Έτσι χωρίς κίνδυνο νόσησης ενισχύουμε την άμυνα του οργανισμού μας κ προλαμβάνουμε κάθε εισβολή. Τα οφέλη της πρόληψης  επισημαίνονται και στο γνωμικό του Ιπποκράτη από  το 460 π.χ «Το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν»!

 

Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια τελικά;

Όπως και σε κάθε σκεύασμα έτσι και με τον εμβολιασμό μπορεί να εμφανιστούν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Χαμηλός πυρετός, αδιαθεσία, πόνος στο σημείο της ένεσης. Πρόκειται για ήπια συμπτώματα που υποχωρούν σε λίγες ημέρες.

Πιο σοβαρές παρενέργειες είναι πολύ σπάνιες και γι αυτό τα εμβόλια βρίσκονται υπό συνεχή έλεγχο με πλήρη καταγραφή  συμπτωμάτων στον γενικό πληθυσμό.

 

Ποιες ομάδες του πληθυσμού πρέπει να εμβολιάζονται;

Τα εμβόλια δεν απευθύνονται μαζικά σε όλους και υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για το κάθε ένα από αυτά. Η διάκριση γίνεται με την κατηγοριοποίηση του πληθυσμού σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από  το κάθε μικροβιο ή ιο. Οι ομαδες αυτές διαφέρουν σημαντικα αναλογα με το εμβόλιο και γι αυτό θα πρέπει πάντα ο εμβολιασμός να γίνεται κατόπιν ιατρικής σύστασης. Τελικά ο στόχος δεν είναι να μην νοσήσουμε και να εξαφανισουμε από τη ζωή μας τις λοιμώξεις, γιατί αυτό δεν είναι και εφικτό. Ο πραγματικός στόχος του εμβολιασμού είναι να μην νοσήσουμε βαριά, να μην υπάρξουν επιπλοκές, να μην χαθούν ζωές και να μας καταστήσει λιγότερο μεταδοτικούς για τους γύρω μας.

Εμβολιασμός στις ΗΠΑ για πολιομυελίτιδα και ιλαρά. Παθήσεις που τώρα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί χάρη στον εμβολιασμό.

Διαδήλωση στον Καναδά  κατά του εμβολιασμού 1919. Ο σκεπτικισμός γύρω από τον εμβολιασμό δεν είναι κάτι καινούργιο ούτε κάτι που ενέτεινε η τεχνολογία του”’RNA”.