Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τα αντιμικροβιακά

Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τα αντιμικροβιακά

Ενημερώσου και ενημέρωσε: ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ!

 

 


Η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά θεωρείται ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της δημόσιας υγείας. Οι αριθμοί των βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία. Πολλές βακτηριακές λοιμώξεις έχουν γίνει ανθεκτικές στις θεραπείες με τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά.
Η χρήση των αντιβιοτικών επιτείνει την αντίσταση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά. Η επαναλαμβανόμενη και άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών είναι οι κύριες αιτίες αύξησης των ανθεκτικών βακτηρίων.


Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής κυρίως στον νοσοκομειακό χώρο και για συγκεκριμένα είδη μικροβίων, όπως είναι τα ανθεκτικά στις καρβαπενέμες Gram αρνητικά παθογόνα, ενώ είναι πρώτη στη συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακών παραγόντων.
Η παράταση της ζωής των υπαρχόντων αντιβιοτικών θα στηριχθεί στην ορθολογική χρήση τους, ώστε να λειτουργεί όσο το δυνατόν λιγότερο η πίεση επιλογής αντοχής, αλλά και στην ορθολογική χρήση γενικά όλων των αντιβιοτικών.


Η Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιμικροβιακά (WAAW) γιορτάζεται από τις 18 έως τις 24 Νοεμβρίου κάθε χρόνο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με το σλόγκαν για το 2021″SPREAD AWARENESS, STOP RESISTANCE” καλεί τους ενδιαφερόμενους φορείς της One Health, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και το ευρύ κοινό να είναι πρωτοστάτες της ευαισθητοποίησης για την Αντιμικροβιακή Αντίσταση (AMR).

 

Διαβάστε ΕΔΩ πώς λειτουργούν τα αντιβιοτικά στον οργανισμό μας!